Intuïtie

Intuïtie. Wat is dat?

 

Die vraag kom ik regelmatig in mijn praktijk tegen. “In de filosofie wordt het begrip intuïtie gebruikt als aanduiding van pure, directe kennis die niet uit eerdere kennis kan worden afgeleid” Een directe vorm van inzicht. 

 

Bewustzijn van je intuïtie gebeurt sneller dan het denken. Je gevoel, je zintuigen, je “onderbuikgevoel” dat handelt zonder na te denken. Dat is intuïtie. Iedereen heeft dit, kent het, en herkent het als het er is. Hieronder een aantal verschillende voorbeelden:

  • Als je bijvoorbeeld een beslissing moet nemen en “iets” in je zegt dat je het niet moet doen.
  • Of bijvoorbeeld als je iemand in je gezelschap hoort praten en “iets” geeft je het gevoel dat het verhaal niet klopt. 
  • Of als je in een gezelschap je automatisch prettiger voelt bij de ene persoon dan de andere. 
  • Of op zakelijk vlak: je brengt een offerte uit naar een klant en “weet” gewoon dat je de order zult krijgen. 
  • Of dat “iets” in je zegt dat die kandidaat met die ogenschijnlijk mindere CV, toch de beste kandidaat is en dat naderhand blijkt door zijn inzet en doorzettingsvermogen.

Kinderen hebben een hele sterke intuïtie. Zij zijn nog niet “gekleurd” in hun belevingswereld, zijn nog niet teveel beïnvloed en denken weinig na over de handelingen die ze doen of de dingen die ze zeggen. Ze zijn gewoon zichzelf. Vandaar ook die bekende uitspraak: “kinderen spreken altijd de waarheid”. Een kind kun je wat gevoel betreft, wat intuïtie betreft nl niets wijsmaken. Als kind wist ik zelf als iemand aan het liegen was, als kind wist ik of mijn vader een cadeau meenam van die ene zakenreis of niet. Wie iets achterhield en vooral wie puur en eerlijk was in zijn handelen en omgang. Wie vanuit zijn hart handelde en oprecht was. Bij die laatste categorie voelde ik mij, net als alle kinderen, het prettigst. Door mijn gevoeligheid, heb ik deze eigenschappen steeds verder ontwikkeld. Mijn intuïtie heeft mij vaak gered toen ik nog een onbezonnen tiener was, maar ook later in mijn beroepsleven. In deze “harde” maatschappij is het echter ook wel een belemmering geweest: het maakt je supergevoelig en in sommige fasen van je leven wil je dat juist niet. Heb je hier ook last van, weet je niet hoe met je gevoeligheid om te gaan, dan wil ik je daar graag mee helpen. In mijn praktijk kan ik je leren om je gevoeligheid om te zetten in kracht! Intuïtie is een groot goed dat we hebben als mens en het zorgt ervoor dat we “dicht” bij onze kern blijven. Allemaal ingewikkelde termen die ons maar één ding willen duidelijk maken, namelijk: dat we ons zelf prettig voelen, gelukkig voelen met wat we zijn en hoe we zijn. 

 

Wil jij een intuïtief consult ervaren? Maak dan een afspraak via de contact pagina. Je bent van harte welkom.