Ik zie omdat ik herken

Wist je dat ieder mens in zijn perceptie van het dagelijks leven alleen dat kan zien wat het brein herkent? In ons leven maken we van alles mee en al die informatie wordt opgeslagen in ons brein. Deze opgeslagen informatie vormt dan samen een beeld van de wereld, van de mensen om ons heen, van gedragingen, zogenaamde zekerheden en onzekerheden. Iedereen ziet de wereld op zijn eigen manier en iedereen heeft dus een andere bril op waardoor hij/zij kijkt naar de dingen om hem heen. Dat maakt ook waarom het soms zo lastig te begrijpen is, dat niet iedereen hetzelfde denkt als jij. Dat een ander een keuze maakt en jij denkt: “dat zou ik zo toch echt niet hebben gedaan”. Maar hoeveel invloed hebben we eigenlijk op dat wat wij denken? Hoe of wat bepaalt hoe en op welke manier de ervaringen wordt opgeslagen? Iedereen is anders, dus bij iedereen wordt alles anders opgeslagen. Ja, er zijn wel wetenschappelijke bewijzen cq richtlijnen hoe de processen van het menselijk brein verlopen. Maar de ervaring en het gevoel kan voor 10 mensen op 10 verschillende manieren beleefd worden. Ken je nog dat spelletje dat vroeger op de basisschool werd gedaan? Je ging dan in een kring zitten en de juf of meester fluisterde dan 1 woordje in het oor van het eerste kind. Het enige wat dat kind moest doen, is het woordje in het oor van het volgende kindje fluisteren. En warempel, aan het einde bij kindje 21 (toen had je nog normale klassengroottes) was er niets meer over van het oorspronkelijke woord. Dat komt doordat iedereen de dingen op zijn eigen manier hoort, vertaald, ziet en beleefd.

 

“Ik zie omdat ik herken, ik herken omdat ik zie”

 

Zo werkt dat dus. Want immers niet iedereen maakt dezelfde dingen mee en omdat dat zo is, zie je alleen dat wat je herkent. Dat is ook de reden waarom het leren ontwikkelen van empathie zo belangrijk is voor de samenleving. En die ontwikkeling is bij iedereen anders. Empathie ontstaat in eerste instantie vanuit ons gevoel en beleving en niet zozeer vanuit ons denken. Bij empathie zijn er even geen regels of richtlijnen waaraan we moeten voldoen. Het gebeurt gewoon. En hoewel de ene mens meer moeite heeft om dat te tonen dan de andere, is het een gevoel vanuit flow. Een natuurlijk gevoel vanuit herkenning in het diepste van je zijn. Als we nu allemaal wat meer voelen en handelen vanuit ons diepste zijn, dan staan we open voor anderen en helpen we waar we kunnen zonder oordeel.

 

Hartelijke Groet, Diana