Signalen vanuit je hart

Liefde is energie voor het hart. Als water voor de zee. Zonder water geen zee. Simpel hé? Maar wat zijn de signalen vanuit je hart en hoe voelen we liefde en hoe geven we het door? Dat is waar dit artikel over gaat.

 

 

Volgens Wikipedia is de definitie van liefde:

 

"Liefde is warme genegenheid, een gevoel van toewijding voor iemand anders".

 

Het gevoel van toewijding voor de ander? Dus liefde is altijd gericht op iets buiten jezelf? Nee, maar als jij geen liefde voor jezelf kunt voelen, dan kun je dit ook niet toewijden aan een ander. Liefde voor jezelf betekent dat je hart voor jezelf opent en daarna als vanzelf voor anderen en de medemens. Gewoon omdat je elkaar nodig hebt en omdat het fijn voelt om iets voor een ander te doen. Liefde voor jezelf heeft te maken met het ontwikkelen van empathie. En dat begint al heel jong in je eerste levensfase. Als kind kijk je van alles af aan de omgeving en ontwikkel je je eigen gevoel. Je krijgt liefde van je ouders, of niet, of niet genoeg of niet gemeend. Als kind voel je deze verschillen haarfijn aan en dat koppel je dan aan je eigen gevoelsontwikkeling. Je kunt hier prima mee omgaan totdat je in je puberteit komt en er ineens van alles met dat gevoel vanuit je hart gebeurt. Je lichaam en je brein gaat zich in een snel tempo ontwikkelen en de signalen vanuit je hart kunnen verwarrend zijn. De meeste mensen komen prima door de puberteitsperiode en vinden als vanzelf een goede balans in hun liefde voor zichzelf en de signalen vanuit hun hart. Sommigen gaat dit echter minder gemakkelijk af door gebeurtenissen of teveel verwarringen in hun leven. Het signaal dat hun hart afgeeft matcht niet altijd met de realiteit en zorgt voor disbalans. Als volwassenen kunnen we hierdoor nog steeds problemen ervaren in relaties die we aangaan, de omgang met anderen en de liefde die we wel of niet stoppen in ons dagelijks leven. De kleine dingen die verschil maken. De mooie spontane acties die we vanuit ons hart doen. Samen leven en samen respect hebben voor elkaar. De liefde voor de medemens. As we bereid zijn om te werken aan ons hart en de signalen die zorgen voor het ontwikkelen van empathie, dan kunnen we steeds beter en fijner met elkaar leven. Dan is het goed en kun je ook eens kijken hoe het met de ander gaat en of hij of zij een beetje liefde nodig heeft….