Stress!

Informatie opnemen, indrukken opdoen, emoties verwerken, rekening houden met elkaar. Allemaal mooie en complexe eigenschappen van de mens. Om al deze eigenschappen mogelijk te maken, ziet het menselijk brein er behoorlijk vernuftig uit. Er zitten talloze ingewikkelde systemen in deze “processor” ingebouwd. Zijn tijd vooruitlopend en steeds weer nieuwe verbindingen aanmakend. Maar in de huidige maatschappij komen steeds meer mensen in de knel, letterlijk, met hun brein. De processen gaan sneller dan de mens aankan. Het ego wil meer en meer en gewoon doorgaan. Vooral niet zeuren, want dan ben je een watje en om je status te behouden, wat steeds moeilijker wordt, zul je dus steeds meer moeten doen voor dat ego status gevoel. En dan… langzamerhand gaat het verwerken van alle dingen die je meemaakt en waar je volgens jezelf aan moet voldoen of rekening mee moet houden of goed genoeg in moet zijn, je steeds minder goed af. Het lukt niet meer, je kunt het niet meer bijbenen. Je processor (je brein) voelt aan alsof hij een update nodig heeft die nog in de maak is. Dit noemen we de ontwikkeling van een burn out. Wat kun je eigenlijk simpel halen uit de letters van het woord: “burn out”?

 

  • B - bezig, altijd maar bezig
  • U - urgentie, ja alles heeft urgentie volgens jou
  • R - rust, nodig maar geen rust kunnen vinden
  • N - negeren, het negeren van de signalen die het lichaam je geeft
  • O - openheid, je staat teveel open voor allerlei indrukken de gehele dag door
  • U - uitzoeken, ja alsmaar alles uitzoeken en kennis blijven vergaren en informatie blijven opnemen om maar geen nee te hoeven zeggen
  • T - T-splitsing, de laatste fase van een Burn Out. Welke kant ga ik op en wat kies ik en waar ben ik überhaupt mee bezig? Niet dat je op dat punt nog een keuze hebt, alhoewel je dat wel misschien denkt.

 

De westerse maatschappij is gericht op succes en status. Steeds meer en beter en beter. Dit is voor veel mensen ook prima te doen. Van nature wil de mens ook steeds meer en maakt daardoor ook enorme positieve ontwikkelingen door. Zouden we dat niet doen, dan staan we stil. Maar als je alles “leuk” vindt en steeds maar weer hoort dat je “ja” zegt, dan kan het soms teveel worden. Dan werkt je systeem niet meer mee en uit zich dat in allerlei klachten:

 

·        Slapeloosheid

·        Oververmoeid zijn

·        Prikkelbaar/ stemmingswisselingen

·        Verminderde weerstand

·        Piekeren

·        Hoofdpijn

·        Angstaanvallen

·        Vergeetachtigheid

 

Herken jij dit klachtenpatroon of herken jij jezelf in bovenstaande woorden? Neem dan gerust eens contact met mij op. We kunnen dan samen op intuïtieve wijze kijken wat er voor jou belangrijk is om verder te kunnen en jezelf weer prettig te voelen.

 

Hartelijke groet,

Diana